Надо Знать

добавить знаний



АЛЬБАТРОС


Ареал альбатросових (голубой)

План:


Введение

Альбатросы или альбатрос (Diomedeidae) - семейство морских птиц ряда буревисникоподибних (Procellariiformes), широко распространенных в Южном океане (воды вокруг Антарктиды) и в северной части Тихого океана. На севере Атлантики они отсутствуют, однако на основании ископаемых остатков можно предположить, что раньше они встречались и там. Альбатросы считаются одними из самых крупных летающих птиц, а в странствующего (Diomedea exulans) и южного королевского альбатросов (Diomedea epomophora) размах крыльев достигает рекордной величины - до 3,7 м и даже больше [1]. В окраске оперения у большинства альбатросов преобладают черные, белые и бурые цвета. Ноздри находятся по бокам клюва, каждая в отдельной трубочке. Крылья узкие и длинные. Молодые птицы принимают вид взрослых особей на 4-5-й год жизни. Обычно всех альбатросов разделяют на 4 рода, но по поводу количества видов среди орнитологов есть определенные разногласия.

АЛЬБАТРОС комфортно чувствуют себя в воздухе, умело используя динамическое и наклонное парение для преодоления значительных расстояний с малой энергией. Питаются кальмарами, рыбой, крилем, охотясь на поверхности моря или ныряя за добычей с воздуха. Размножаются в колониях, в основном устраивая свои гнезда на отдаленных океанических островах, часто совместно с другими видами птиц. Моногамны, формирования пары между самцом и самкой занимает довольно много времени - обычно несколько лет, при этом ухаживания сопровождается брачными танцами. После образования пара сохраняется в течение всей жизни. Сезон размножения и воспитания может длиться более года, начиная с кладки яиц и заканчивая первым полетом молодых птенцов. В кладке бывает только одно яйцо.

Из 21 вида альбатросових, признаваемых Международным союзом охраны природы, 19 находятся под защитой этой организации как виды, которым в той или иной степени угрожает опасность вимирания. В прошлые века популяция этих птиц резко снизилась вследствие их массового истребления ради перья для дамских шляпок, а в наше время их существованию угрожают интродуцированные (т.е. не свойственные данной местности, завезенные) животные, такие как одичали кошки, которые охотятся за яйцами, птенцами и гнездовыми птицами; загрязнение окружающей среды; истощение рыбных запасов моря и гибель в рыболовных снастях при ярусном ловле. Высокая смертность от попадания в снасти при рыбной ловле на крючок является результатом того, что птиц привлекает наживка, насаженная на них. Правительственные и природоохранные организации разрабатывают меры по уменьшению этой угрозы.


1. Эволюция

В своих работах Сибли и Алквиста на основании изучения адаптивного различия пришли к выводу, что ряд буревисникоподибних, в который входят альбатросы, берет свое начало в олигоцене (35-20 млн. лет назад). Однако, возможно эта группа появилась раньше: окаменелые остатки птиц рода Tytthostonyx, который обычно ассоциируется с буревисникоподибнимы, относятся к мелового периода (70 млн. лет назад). Молекулярный анализ показывает, что первыми от единого древнего ствола отошли буревестники (Procellariidae), затем альбатросы, а позже - качурка (Hydrobatidae) и ныряющие буревестники (Pelecanoididae). Наиболее ранние ископаемые находки альбатросов относятся к эоцена, хотя некоторые из них отнесены к семье лишь вероятно - с современными птицами они имеют мало общего. Среди находок можно назвать родиной Murunkus (средний эоцен, Узбекистан), Manu (ранний олигоцен, Новая Зеландия) и одну описаны форму (поздний олигоцен, Южная Каролина, США). Кроме того, еще одна окаменелость - Plotornis (средний миоцен, Франция), ранее отнесенная к буревестников, в наше время [ Когда? ] также рассматривается как представитель альбатросов. В последнем случае находка относится к среднему миоцена, когда современные роды альбатросов уже сформировались. Об этом свидетельствуют остатки видов Phoebastria californica и Diomedea milleri, относящихся к среднего миоцена (15 млн. лет назад) и обнаружены в Калифорнии, США. Аналогичные находки в южном полушарии доказывают различие родов Phoebetria и Thalassarche около 10 млн. лет назад [2].

В северном полушарии известно более ископаемых находок альбатросов, чем в южном. Многие формы обнаружены также и в северной части Атлантического океана, где в наше время [ Когда? ] альбатросы отсутствуют, причем большинство находок относят к роду Phoebastria. Например, остатки древней колонии белоспинный альбатроса (Phoebastria albatrus) были открыты на одном из Бермудских островов [3]. Кроме того, остатки вида Phoebastria anglica были обнаружены в отложениях Северной Каролины (США) и Англии.


2. Общая характеристика

2.1. Описание

В отличие от большинства других буревисникоподибних, альбатросы, включая и изображенного черноногого альбатроса (Phoebastria nigripes), неплохо передвигаются по суше

Альбатросы - крупные птицы, самые крупные среди всех буревисникоподибних. Клюв - большой, мощный и с острыми краями наддзобья на конце крючковатым загнуты. Клюв состоит из нескольких роговых пластинок и имеет пару длинных трубочек-ноздрей, дали одну из названий ряда (Трубконосые). В отличие от других буревесникоподибних, у альбатросов ноздри расположены по бокам клюва, а не в верхней его части. Благодаря таким ноздрям у альбатросов является острый обоняние, редко встречается у птиц, и, как и представители других родственных семей, альбатросы ищут источники корма по запаху [4]. На ногах задний палец отсутствует, а три передние пальцы связано сплошными перепонками. Лапы сильные по сравнению с другими трубконосых: из всего ряда только альбатросы и юго гигантский буревестник (Macronectes giganteus) способны хорошо передвигаться по суше.

Оперение взрослых птиц у большинства видов обычно имеет различные вариации черного верха и внешней части крыльев и белых груди. Окраска птиц варьирует от почти полностью белого, как у самцов южного королевского альбатроса (Diomedea epomophora), в которых темными остаются лишь кончики и края крыльев, до темно-бурого, как в амстердамского альбатроса (Diomedea amsterdamensis), перья которого, в основном, темно-бурый, а на груди имеется отчетливая темно-коричневая полоса. У некоторых видов из родов Thalassarche и Phoebastria на голове есть особые отметины вроде пятен вокруг глаз или серые или желтые пятна на затылке. Три вида альбатросов ( черноногих альбатрос (Phoebastria nigripes), темноспинний дымчатый альбатрос (Phoebetria fusca) и свитлоспинний дымчатый альбатрос (Phoebetria palpebrata)) - значительно отличаются от других птиц, их оперение почти полностью темно-коричневые или темно-серое (в свитлоспинного дымчатого альбатроса). У молодых птиц оперение несколько отличается от оперения взрослых особей и им нужно несколько лет для приобретения зрелого окраску.

Размах крыльев у некоторых видов из рода Diomedea, в частности, у странствующего и южного королевского альбатросов, самый большой среди всех видов птиц, живущих ныне, и может превышать 340 см. В остальных видов размах крыльев заметно меньше. Крылья жесткие, длинные, узкие и дугообразные, с утолщенной передней кромкой обтекаемой формы. Птицы способны преодолевать значительные расстояния, и при полете используют один из двух возможных технических приемов: динамическое или наклонное парение. При динамическом парении они получают энергию вертикального градиента ветра, перемещаясь в горизонтальных воздушных потоках с различной скоростью ветра, и тем самым экономят собственные силы. При наклонном парении альбатросы набирают высоту при встречном ветре и затем парят в обратном направлении. Относительная дальность парения альбатросов составляет от 1:22 до 1:23, то есть, при опускании на каждый метр высоты они в состоянии пролететь 22-23 метров. При наборе высоты используют плечевые сухожилия, которые при растяжении фиксируют крыло и позволяют удерживать его без мышечных усилий - ( адаптация свойственна альбатросов и гигантским Буревестник) [5].

Наиболее энергетически затратная часть полета для альбатроса - это взлет. Именно в это время альбатросы делают взмахи крыльями. На снимке - белоспинный альбатрос (Phoebastria albatrus), взлетающий

Кроме применения определенной техники парения, альбатросы используют и предусмотрены метеоролигични условия: в южном полушарии при движении на север в сторону от гнездовой колонии они отклоняются по часовой стрелке, а в обратную сторону - против нее [6]. Они так хорошо адаптировались к воздушному образу жизни, сердечный ритм в полете близок к фоновой частоты ударов сердца в состоянии покоя. Такая эффективность достигается за счет того, что основные затраты энергии во время поиска пищи тратятся не на преодоление расстояния, а на взлет, посадку и охота [7]. Имея прекрасные способности к длительному полету, альбатросы преодолевают огромные расстояния в поисках широкой разбросанной кормовой базы и при этом тратят небольшое количество энергии. Строение крыльев позволяет находиться в воздухе длительное время, но делает альбатросов зависимыми от ветра и волн и недостаточно приспособленными к активному полету. У большинства видов мускулатура развита недостаточно для длительного махового полета. В безветрии птицы вынуждены длительное время отдыхать на поверхности моря до тех пор, пока порыв ветра не поможет им взлететь. Спят они также на море, а не в воздухе, как это когда-то считалось. У видов рода Phoebastria есть еще один способ полета они рывком делают взмах крыльями, а затем плавно парят в воздухе [8].


2.2. Распространение

Большинство альбатросов живут в южном полушарии от Антарктиды на юге до Австралии, Южной Африки и Южной Америки на севере. Исключением являются четыре вида из рода Phoebastria, три из которых распространены в северной части Тихого океана от Гавайских островов до Японских, Калифорнии и Аляски, а один - Галапагосский альбатрос (Phoebastria irrorata) - гнездится на Галапагосских островах и кормится у тихоокеанского побережья Южной Америки. Распространение преимущественно на высоких широтах объясняется морфологическими особенностями, которые требуют наличия ветра при парении. Слабая способность к активному махового полета делает трудновыполнимой задачу пересечения экваториальной штилевой полосы. Исключением является Галапагосский альбатрос, который пользуется ветрами, вызываемых холодной океанической течению Гумбольдта.

Галапагосский альбатрос (Phoebastria irrorata) - единственный вид альбатросов, обитающей на широте экватора

Причины, по которым альбатросы вымерли в северной Атлантике, точно неизвестны. Однако полагают, что колония белоспинный альбатросов на Бермудских островах исчезла вследствие теплого межледникового периода, вызвал затопление мест гнездования [3]. Представители некоторых южных видов иногда случайно залетают на север и остаются там в течение десятилетий. Один из таких "изгоев", чернобровый альбатрос (Thalassarche melanophris), в течение многих лет возвращался в колонию северных олуш (Morus bassanus) в Шотландии в надежде найти там себе пару [9].

Использование спутникового наблюдения дает ученым-орнитологам хорошую картину передвижения альбатросов в океане. Они не осуществляют сезонных миграций, однако после окончания периода размножения рассредоточиваются в большом диапазоне и - в случае южных видов - часто осуществляют приполярные кругосветные путешествия [10]. Есть свидетельство того, что у разных видов все же есть разделение природных зон. Сравнение экологических ниш двух близких видов - кемпебелливського (Thalassarche impavida) и сіроголового альбатросів ( Thalassarche chrysostoma), що гніздяться на островах Кемпбелл у Новій Зеландії, показало, що в першому випадку птахи годуються в районі мілин острова Кемпбелл, а в другому - в пелагічній океанічній зоні. Мандрівний альбатрос також шукає собі прожиток строго у водах з глибиною більше 1000 м, що дало привід одному ученому відмітити: "Таке враження, що птахи бачать знак "Входу немає" там, де глибина зменшується до менше 1000 м" (англ. "It almost appears as if the birds notice and obey а 'No Entry' sign where the water shallows to less than 1000 m" ) [2]. Крім того, різні зони проживання спостерігаються навіть у самок і самців одного виду: дослідження у відношенні трістанського альбатроса ( Diomedea dabbenena) показало, що, розмножуючись на острові Гоф (англ. Gough Island ), самці після шлюбного періоду відлітають на захід від нього, а самки - на схід [2].


2.3. Питание

Димчастий альбатрос у змозі упірнути на глибину до 12,5 м. На знімку - темноспинний димчастий альбатрос ( Phoebetria fusca)

Основу раціону альбатросів складають головоногі молюски, риба і ракоподібні, хоча при нагоді вони харчуються зоопланктоном або падлом [6]. Варто відзначити, що для більшості видів вичерпна інформація зібрана лише під час розмноження, коли альбатроси повертаються з полювання до місць гніздування, і може не враховувати інші періоди. Значення кожного з перерахованих джерел їжі може варіювати у різних видів, і навіть у різних популяцій одного виду. Деякі птахи в основному полюють на кальмарів, інші вважають за краще криль або рибу. З двох видів, що мешкають на Гавайських островах, один - чорноногий альбатрос ( Phoebastria nigripes) в основному харчується рибою, а другий - темноспинний альбатрос ( Phoebastria immutabilis) - переважно кальмарами.

На основании показателей встроенных датчиков, которые записывают время заглатывания воды и тем самым дают знать время еды, было высказано предположение, что альбатросы кормятся преимущественно в дневное время суток. Анализ остатков кальмаров, которых отрыгнул птицы, показал, что многие кальмаров были слишком большими, чтобы их можно было поймать живыми [11]. Кроме того, в желудках были найдены остатки организмов теплых широт, куда альбатросы вряд ли могли залететь. На основании полученных данных был сделан вывод, что у некоторых видов, например, странствующего альбатроса, падаль может занимать значительную часть рациона. Источник найденных мертвых кальмаров является предметом дискуссий: некоторые считают, что они могут быть отбросами рыболовства, умерших во время нереста, или были выброшены другими организмами, питающихся этими животными - преимущественно китообразными - например, Кашалот (Physeter macrocephalus), короткоплавцевимы гриндами (Globicephala macrorhynchus) и высоколобыми бутылконоса (Hyperoodon ampullatus). Другие виды, такие как чернобровый или сироголовий альбатросы, питаются мелкими видами кальмаров, которые в случае гибели обычно тонут. Следовательно, для этих птиц падаль не играет значительную роль в их рационе.

До недавнего времени считалось, что альбатросы находят себе пропитание преимущественно на поверхности моря, плавая и хватая кальмаров, рыбу и другой корм, выброшенный на поверхность океаническим течением, хищниками или вследствие гибели. Как эксперимент птицам внедрили капиллярные устройства, регистрирующие максимальную глубину, на которую они погружаются при нырянии. Результаты исследования показали, что некоторые виды, например, странствующие альбатросы, не ныряют более чем на метр, а другие, как дымчатые альбатросы, обычно погружаются на глубину до 5 м, однако способны нырнуть и еще глубже, до 12,5 м [12]. Кроме того, птицы могут нырнуть за жертвой не только с поверхности моря, но и с воздуха [13].


2.4. Размножение

Колония белоспинный альбатроса (Phoebastria albatrus)

Альбатросы размножаются в колоніях, зазвичай на ізольованих островах. Якщо острів великий, то вони віддають перевагу крутим і скелястим мисам з хорошим доступом до моря з різних напрямків. Прикладом такої колонії може служити півострів Отаго в районі міста Данідін у Новій Зеландії. Колонії можуть бути як дуже великими і густонаселеними (наприклад, щільність гнездовій чернобривого альбатроса на Фолклендських островах досягає 70 гнізд на кожні 100 м?), так і дрібнішими і сильно розрідженими, як це властиво альбатросам родів Diomedea і Phoebetria. Історично на всіх островах, на яких гніздяться птахи, наземні ссавці відсутні. Альбатроси дуже філопатрічні, тобто, мають тенденцію повертатися на те ж місце, де вилупилися самі. Наприклад, за результатами дослідження темноспинного альбатроса ( Phoebastria immutabilis) був зроблений висновок, що відстань між гніздом пташеняти і його першим власним гніздом у середньому становить 22 м [14].

Слідуючи теорії r/K відбору, альбатроси, як і більшість інших морських птахів, є типовими представниками K-стратегії, тобто живуть набагато довше за інших птахів, розмножуються в зрілішому віці і значний час присвячують вихованню потомства. Тривалість життя альбатросів у природі може досягати 50 років; найстаріший відомий північний королівський альбатрос ( Diomedea sanfordi) був окільцьований у зрілому віці й далі спостерігався протягом 51 року, що дало привід ученим визначити його приблизний максимальний вік у 61 рік [15].

Статева зрілість у птахів наступає досить пізно, приблизно через 5 років життя. Проте, вже досягнувши статевої зрілості, альбатроси не починають розмножуватися ще протягом ряду років (до 10 років у деяких видів). Молоді птахи відвідують колонію перш, ніж приступити до розмноження, і витрачають декілька років на залицяння за майбутнім партнером, при цьому ці залицяння супроводжуються шлюбними ритуалами і танцями [16]. Повертаючись у колонію вперше, птахи вже показують стереотипну поведінку, яка і формулює характерну пташину мову, проте ще не в змозі ні визначити таку ж поведінку у інших птахів, ні відповісти на неї адекватно [6]. Пройшовши шлях проб і помилок, молоді птахи починають розуміти її "синтаксис" і досягають досконалості в процесі залицяння і шлюбних ритуалів. Сприйняття чужої поведінки у молодняка відбувається швидше, якщо їх оточують зріліші птахи.

Мандрівні альбатроси виконують свій шлюбний танець

Шлюбні танці є координованим виконанням різних дій, які можуть включати чищення дзьобом власного пір'я, поглядання по сторонах, спів, клацання дзьобом, наїжачування і будь-яку комбінацію вище перерахованого [17]. Повернувшись до колонії вперше, птахи прагнуть залицятися до багатьох потенційних партнерів, але протягом кількох років їх кількість незмінно падає до тих пір, поки не залишається тільки один партнер, і пара нарешті формується. Самець і самка продовжують спілкуватися між собою на своїй мові, яка, кінець кінцем, стає властивою виключно цій парі. Сформувавши пару на все життя, птахи вже ніколи не повертаються знов до ритуальних танців. Вважають, що ретельно і скрупульозно виконуючи шлюбні ритуали, птахи переконуються в правильності вибору партнера, оскільки сумісне висиджування яєць і доглядання за пташенятами вимагає великих фізичних витрат і тривалого часу. Навіть ті види, в яких цикл відтворення займає менше року, дуже рідко знову відкладають яйця наступного року [2]. У птахів роду Diomedea, наприклад, у мандрівного альбатроса, період між кладкою яєць і першим польотом пташеняти займає більше року. Альбатроси відкладають тільки одне яйце за сезон; якщо з якої-небудь причини кладка не відбулася (знищена хижаком, ненавмисно розбилася и т. п.), то самка здатна в той же рік відкласти повторно. Пари розпадаються рідко - зазвичай це може відбутися після декількох безуспішних спроб обзавестися потомством.

Самці першими прилітають на місце гніздування, де і чекають своїх самок. Альбатроси південної півкулі будують великі гнізда, тоді як у північних видів вони примітивніші. Галапагоський альбатрос ( Phoebastria irrorata) гнізд не будує зовсім і навіть катає своє яйце територією колонії на відстань до 50 м, що іноді приводить до його втрати [18]. Як матеріал для гнізда використовуються купки рослин або насипу із землі або торфа. У всіх видів як самець, так і самка беруть участь у насиджуванні яєць, безперервна вахта одного з батьків може займати від одного дня до трьох тижнів. Інкубаційний період становить 70-80 днів (чим більше вид, тим довше період), що є рекордом за тривалістю серед всіх птахів. У період насиджування птахи втрачають до 83 г своєї ваги за день [19].

Пташенята, що підросли, набирають вагу більшу, ніж у їх батьків. На знімку - темноспинний альбатрос ( Diomedea immutabilis) з пташеням, Гавайські острови

Пташенят, що вилупилися, ще протягом біля трьох тижнів висиджують і охороняють до тих пір, поки вони не стають досить великими, щоб зуміти зігрітися самостійно і у разі потреби постояти за себе. У цей період батьки годують їх маленькими шматочками їжі, коли змінюють один одного на посту. Після закінчення цього періоду пташенят годують вже обидва батька через рівні проміжки часу. Для пошуку корму самець і самка поперемінно вибирають ближні і дальні маршрути, приносячи з собою їжу, що в середньому становить 12 % ваги їх власного тіла (близько 600 г). Їжа, якою годують пташенят, може складатися як зі свіжих кальмарів, риби і криля, так і з енергетично багатого легкого масла, яке птахи виробляють у своєму залозистому шлунку [20]. Це масло, властиве більшості буревісникоподібних, виробляється в шлунках з перевареної здобичі і додає птахам характерний запах плісняви.

Пташеням потрібний тривалий час для оперення до того, як вони встануть на крило. Навіть у невеликих видів альбатросів цей період займає 140-170 днів, а у птахів з роду Diomedea він може досягати 280 днів [21]. Як і в інших морських птахів, пташенята альбатросів спочатку набирають вагу більшу, ніж у їх батьків, а перед своїм першим польотом використовують ці резерви для розвитку аеродинамічних характеристик тіла, зокрема, для зростання махового пір'я. Кінець кінцем, до моменту свого першого польоту пташенята важать приблизно стільки ж, скільки і їх батьки. Оперившись і зробивши свій перший самостійний політ, пташеня перестає отримувати допомогу від батьків. Більш того, батьки залишаються байдужими, якщо пташеня покинуло гніздо і відлетіло. На підставі досліджень розсіювання пташенят в океані в перший рік життя, було зроблено припущення про їх природжену міграційну поведінку, що до деякого рівня закладена на генетичному рівні і допомагає їм при визначенні маршрутів міграції [22].


3. Альбатроси і людина

3.1. Происхождение названия

Сама назва "альбатрос" походить від арабського слова al-c?dous або al-ġaţţās (пелікан; буквально "нирець"), яке перешло до португальської мови у вигляді alcatraz, звідти до англійської мови, де змінилося на albatross, а звідти і до решти європейських мов, включаючи і португальську. Назву Алькатрас також отримав і острів в затоці Сан-Франциско, на якому раніше розташовувалася в'язниця для особливо небезпечних злочинців. Іноді вважають, що португальці першими з європейців познайомилися з альбатросами, коли в 15 столітті огнули Африку з півдня. Однако Оксфордський словник англійської мови посилається на те, що первинне слово alcatraz відносилося до фрегатів, і лише пізніше під впливом латинського слова albus ("білий") трансформувалося в albatross і стало відноситися до світлих альбатросів, а не до темних фрегатів [6]. Наукова родова назва Diomedea, дана альбатросам Карлом Ліннеєм, була привласнена на честь давньогрецього героя Діомеда, що брав участь у Троянській війні.


3.2. Загрози і охорона

Не зважаючи на свою популярність серед моряків, альбатроси не змогли залишитися в стороні від загроз, прямо або побічно пов'язаних з людською діяльністю. Стародавні полінезійці та індіанці з Алеутських островів полювали на цих птахів, що в деяких випадках привело до зникнення цілих популяцій, як це трапилося на острові Пасхи. Як тільки в Європі стало розвиватися мореплавання, європейці також стали полювати на них заради вживання в їжу або просто для задоволення, ловивши їх на наживку [23]. Спортивні змагання з лову птахів досягли свого піку під час масового заселення Австралії і припинилися тільки тоді, коли швидкість кораблів стала такою, що з них стало незручно ловити рибу, а також з'явилися закони, що обмежили застосування вогнепальної зброї. В 19 столітті колонії альбатросів на півночі Тихого океану стали відвідувати мисливці за пір'ям для дамських капелюшків, що трохи не привело до вимирання білоспинного альбатроса.

З 21 виду альбатросів, що визнаються Міжнародним союзом охорони природи, 19 знаходяться під охороною цієї організації, оскільки їм так чи інакше загрожує небезпека вимирання, а ще 2 види близькі до цього статусу [24]. Два види - амстердамський ( Diomedea amsterdamensis) і чатемський альбатроси ( Thalassarche eremita) - визнані такими, що знаходяться в критичному стані. Одним із загрозливих чинників є розвиток рибальства ярусним способом [25], при якому альбатросів й інших морських птахів привертає наживка з рибного тельбуха, насаджена на гачок. Щорічна загибель альбатросів, що попалися на гачок, оцінюється орнітологами від 100 до 300 тис. особин. Посилює ситуацію і неконтрольоване браконьєрське рибальство.

Залишки пташеняти темноспинного альбатроса, що наковталося пластмасового сміття

Ще одним чинником ризику є розповсюдження інтродукованих (тобто чужорідних, невластивих даній місцевості, завезених людиною) видів тварин, таких як щури або здичавілі кішки, які нападають на дорослих птахів та поїдають їх яйця і пташенят. Історично альбатроси завжди гніздилися там, де були відсутні наземні хижаки, і, таким чином, у них не виробилося рефлексів захисту. Заподіяти збиток можуть навіть такі дрібні гризуни, як миші : на острові Гоф пташенята трістанського альбатроса були атаковані інтродукованими домовими мишами ( Mus musculus), які майже в 300 разів менші їх за розміром [26]. Інтродуковані види можуть заподіяти і непрямий збиток: велика рогата худоба на острові Амстердам спустошила трав'яний покрив, у якому амстердамські альбатроси ховали гнізда.

Серед проблем, з якими зіткнулися багато видів морських птахів, - плаваюче пластмасове сміття. З 1960-х років, коли з'явилися перші пластмасові вироби, кількість сміття в океані істотно зросла. Сміття потрапляє в море найрізноманітнішими способами: з судів, що проходять мимо, з пляжів і з гирл річок. Воно осідає в шлунках птахів, не перетравлюючись, або перекриває шлунково-кишковий тракт так, що птахи страждають від голоду. Дослідження птахів у північній частині Тихого океану показало, що попадання сміття всередину прямо впливає на вагу і фізичний стан птахів [27]. Іноді батьки відригують шматочки пластмаси пташенятам разом з їжею під час годування. Вивчаючи темноспинного альбатроса ( Phoebastria immutabilis) на атолі Мідвей, орнітологи виявили у померлих природною смертю пташенят більшу кількість сміття, чим у загиблих у результаті нещасних випадків [28]. Хоча пластмаса безпосередньо не впливає на смертність, вона є причиною фізіологічного стресу і примушує пташенят не відчувати голод, вимагати менше їжі, тим самим зменшуючи свої шанси на виживання.

Вчені і громадські організації, що займаються охороною навколишнього середовища (головним чином, BirdLife International та її партнери), працюють у контакті з урядами країн і риболовецькими компаніями з метою зменшити загрози, з якими стикаються альбатроси. Щоб зменшити смертність птахів при попаданні на гачок при ярусному лові, використовуються додаткові запобіжні засоби: лов у темний час доби, використання наживки на чималій глибині, обваження волосіні й використання пташиних відлякувачів [29]. Наприклад, у результаті сумісного проекту орнітологів і риболовецьких компаній у Новій Зеландії було успішно випробувано пристрій, який опускав волосінь нижче за планку, на яку були в змозі упірнути зникаючі види альбатросів [30].

Вважають, що використання деяких з перерахованих технологій на Фолклендських островах за останні 10 років значно зменшило загибель чорнобривих альбатросів [31]. Крім того, члени природоохоронних організацій працюють над відновленням первинного природного балансу на островах, видаляючи чужорідні види тварин, що загрожують популяції альбатросів.

У результаті зусиль міжнародних природоохоронних організацій у 2001 році було підписано міжнародну Угоду про охорону альбатросів і буревісників (англ. Agreement on the Conservation of Albatrosses and Petrels ), яка в 2004 році вступила в силу. Документ зобов'язує сторони, що підписали його, прикласти зусилля зі зменшення загибелі птахів при рибному лові, скоротити забруднення навколишнього середовища і очистити острови з пташиними колоніями від інтродукованих видів тварин. Состоянию на 2008 рік угода була ратифікована урядами одинадцяти держав: Австралии, Великої Британії, Іспанії, Нової Зеландії, Перу, Франції, Еквадора, ПАР, Чилі, Аргентини і Норвегії. Крім того, угоду підписала, але поки не ратифікувала Бразилія [32].


3.3. Альбатроси в культурі

Альбатросів іноді описують як "найбільш легендарних птахів", з ними пов'язана безліч міфів і легенд [21]. Навіть у наші дні багато хто вірить, що спричинення шкоди альбатросові може принести нещастя, хоча це повір'я пішло з відомого твору англійського поета - романтика Семюела Колріджа "Поема про старого моряка", у якій моряка чекає покарання долі за те, що він вбиває альбатроса. Французький поет Шарль Бодлер у вірші "Альбатрос" метафорично порівнює спійманого моряками альбатроса із знедоленим поетом.

У наш час альбатроси часто стають частиною творів поп-культури: наприклад, героями шоу "Albatross" британської комік-групи Монті Пайтон. У фільмі "Місія "Сереніті"" альбатросом називали героїню Саммер Глау (англ. Summer Glau ), посилаючись на широко поширений метафоричний образ цього птаха.


4. Систематика

У даний час розрізняють від 13 до 24 видів альбатросів, розбитих на 4 роди. Класифікація на рівні видів знаходиться у стадії обговорення і наукових дебатів, проте більшість учених-орнітологів визнають 21 вид. Серед чотирьох родів ( Diomedea, Thalassarche, Phoebastria і Phoebetria) умовно часто виділяють дві морфологічно близькі групи: роди Phoebastria і Diomedea входять до однієї групи, а Thalassarche і Phoebetria - до іншої.

Кладограма родів альбатросів. Заснована на роботах Гері Нана та ін. 1996 р.

У цілому, існують декілька основних гіпотез про положення альбатросів у системі класифікації птахів. Например, в класифікації Сіблі-Алквіста (1990 рік), що ґрунтується на результатах порівняльної гібридизації геномів, всі морські птахи (включаючи й альбатросів), а також і деякі інші групи птахів, поміщені в один величезний ряд лелекоподібних. Орнітологічні товариства Європи, Північної Америки, ПАР, Австралії і Нової Зеландії дотримуються традиційнішої гіпотези, згідно з якою альбатроси є частиною ряду буревісникоподібних. Від інших родин цього ряду вони відрізняються як генетично, так і за морфологічними характеристиками: розміром, будовою ніг і розташуванню носової трубки.

Усередині самої родини історія класифікації таксонов триває вже декілька століть. Спочатку всі альбатроси були зараховані до єдиного роду Diomedea, але в 1852 році німецький ботанік-систематик і зоолог Генріх Людвіг Рейхенбах (нем. Heinrich Ludwig Reichenbach ) розділив їх на чотири роди. Надалі їх об'єднували і знову розділяли кілька разів, внаслідок чого до 1965 року було відомо вже 12 родів альбатросів (проте не більше 8

У 1965 році була вироблена чергова спроба об'єднати всі види птахів у 2 роди: "справжні альбатроси" ( Diomedea) і "димчасті альбатроси" ( Phoebetria, група птахів, що має риси альбатросів, але в порівнянні з ними "примітивніша") [33]. Така спрощена система була заснована на морфологічному аналізі Елліота Куеса (англ. Elliott Coues ) 1866 року і майже не враховувала пізніші дослідження і навіть ігнорувала деякі припущення самого Куеса.

В 1996 році Гері Нан (англ. Gary Nunn ) з Американського музею природознавства спільно з іншими дослідниками з різних країн почав дослідження мітохондріальної ДНК всіх 14 досліджених у цьому відношенні на той час видів і прийшов до висновку, що в межах альбатросових можна виділити чотири, а не дві монофілетичні групи [34]. Учені запропонували повернути два з раніше втрачених родів - Phoebastria і Thalassarche, розподіливши частину птахів між ними. Першими такий розподіл визнали Британське орнітологічне товариство (англ. British Ornithologists' Union ) і відомства ПАР, а пізніше - і більшість учених у світі.

Сіроголового альбатроса ( Thalassarche chrysostoma) раніше зараховували до роду Diomedea

Якщо відносно класифікації на рівні родів є певний консенсус, то щодо кількості видів існують розбіжності. У минулому разнимі ученими було описано до 80 різних видів цих птахів, більшість з яких помилково приписувалися молодим птахам інших видів, що значно відрізняються від своїх батьків [35]. Ґрунтуючись на результатах своїх робіт з ідентифікації родів, Кріс Робертсон (англ. Chris Robertson ) і Гері Нан у 1998 році запропонували переглянути існуючу систему і виділити 24 види [36] замість 14 відомих на той момент. У цій проміжній системі статус багатьох підвидів був підвищений до рівня виду, що підняло хвилю критики з боку інших орнітологів. Пізніше одні дослідження підтверджували це розділення, а інші його спростовували. В 2004 році на основі результатів аналізу мтДНК і мікросателітів, проведеного Робертсоном і Наном, було досягнуто консенсусу, що види альбатрос антиподів ( Diomedea antipodensis) і трістанський альбатрос ( Diomedea dabbenena) відмінні від мандрівного альбатроса ( Diomedea exulans), проте, з іншого боку, передбачуваний вид Diomedea gibsoni недостатньо відрізняється від альбатроса антиподів [37]. Більшість із запропонованих видів, 21, визнається багатьма вченими групами, і, зокрема, Міжнародним союзом охорони природи, але є і відмінні думки - наприклад, Джон Пенхаллурік (англ. John Penhallurick ) і Майкл Уїнк (англ. Michael Wink ) у 2004 році запропонували зменшити кількість видів до 13, включаючи і об'єднання мандрівного альбатроса з амстердамським ( Diomedea amsterdamensis) [38]. У будь-якому випадку, орнітологи погоджуються з необхідністю подальших досліджень з метою досягти загального консенсусу.


4.1. Виды

Виды альбатросов по версии Международного союза охраны природы и организации BirdLife International :


код для вставки
Данный текст может содержать ошибки.

скачать

© Надо Знать
написать нам